Posiłki
Posiadamy własną kuchnię, wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu. Dostosowujemy posiłki do indywidualnych diet.
Pierwsze śniadanie – każde dziecko z samego rana przed wyjściem z domu powinno coś zjeść.
Drugie śniadanie – dzieci samodzielnie przygotowują sobie przekąski z prostych i zdrowych produktów (chleb pełnoziarnisty, masło, dobra gatunkowo wędlina, sery, jogurt naturalny, granola, pasty wegetariańskie, surowe warzywa itp.). Nabierają odpowiednich nawyków żywieniowych, uczą się rozeznania w tym, czego i ile potrzeba dostarczyć organizmowi, mogą doświadczać radości przyrządzania sobie posiłku. Dzieci mogą wybrać swój moment na posiłek podczas porannej pracy własnej.
Obiad dwudaniowy – obiady przygotowywane są z zgodnie z zasadami zdrowego żywienia z naturalnych, pełnowartościowych produktów.
Najważniejsze cechy naszych obecnych obiadków:
- posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadą sezonowości oraz bazują na krajowych, nie sprowadzanych produktach;
- nie stosuje się produktów wysoko przetworzonych;
- ogranicza się stosowanie białego cukru. Korzystamy również z syropu z agawy, miodu lub innych naturalnych produktów;
- nie korzysta się z żadnych sztucznych przypraw, a wyłącznie z wysokiej klasy przypraw naturalnych;
- dieta bogata jest w niezbędne mikroelementy i błonnik oraz węglowodany wolno rozkładające się w organizmie: różnego rodzaju kasze, razowe makarony, dziki ryż, mąka żytnia, razowa, płatki owsiane, gryczane, sezam i wiele innych niepozornych i trochę zapomnianych, ale niezwykle istotnych produktów;
- możliwe jest zamawianie specjalistycznych diet dla dzieci z alergiami pokarmowymi oraz wegetarian.
Podwieczorek – najczęściej przygotowywany w naszej kuchni, a czasami przez dzieci lub wychowawców.